Kunsthumaniora Brussel verdubbelt aantal leerlingen in opleiding Creatie en Mode
Brusselse ontwerpster Ilke Cop nieuwe ambassadeur van opleiding om samen Brusselse mode extra impulsen te geven
Vandaag stellen de studenten van de nieuwe opleiding Creatie en Mode aan de Kunsthumaniora Brussel hun eerste ontwerpen geïnspireerd op de wereld van Tim Burton voor. Hiermee tonen zij hoe de vernieuwde Brusselse modeopleiding voor humaniorastudenten kunst en creativiteit voortaan in dialoog brengt met elkaar. De vernieuwde opleiding geeft Belgische Mode en het modeonderwijs in Brussel een nieuwe impuls. Zo zal meer jong talent naar de modeacademies doorstromen. Dat is nodig want het aantal inschrijvingen voor de modeopleiding op humanioraniveau daalde jaar na jaar en telde weinig gemotiveerde scholieren. Om de opleiding een extra duw in de rug te geven zet de Brusselse ontwerpster Ilke Cop er haar schouders onder als ambassadeur van de opleiding Creatie en Mode.
De vernieuwde afdeling Creatie en Mode is als eerste en enige binnen een kunsthumaniora een primeur binnen het Nederlandstalig onderwijs. Door de richting in de kunsthumaniora in te bedden willen de initiatiefnemers het creatieve talent van de leerlingen ten volle te ontplooien via een integrale aanpak waarbij de leerlingen voortdurend in dialoog gaan met de andere kunstdisciplines en samenwerken met de leerlingen woord, muziek en dans. “Dit biedt unieke kansen tot samenwerking, wisselwerking met andere kunstvormen, die elders veel beperkter is omdat net die artistieke omgeving en de samenwerkingsmogelijkheden met andere disciplines ontbreken. Het is ons opzet om van de Kunsthumaniora Brussel een volwaardige campus voor podiumkunsten maken,” aldus Serge Algoet, directeur Kunsthumaniora Brussel.
Ontwerpster Ilke Cop wordt ambassadeur
De kersverse ambassadeur van de nieuwe opleiding is de Brusselse eigenzinnige modeontwerpster Ilke Cop. Ook in het uitwerken van haar ontwerpen en collecties spelen kunst in de meest brede zin van het woord en ethiek een hoofdrol. Zij zal tijdens workshops haar ervaring op het vlak van creatie en inspiratie, maar ook over bedrijfsvoering, delen met de leerlingen. Centraal in haar werk staat eerlijke en ethische mode met een lokaal en gecontroleerde productie en zo laag mogelijke milieu impact.
“Voor mij persoonlijk is het geweldig om ambassadeur te zijn van een opleiding die jonge mensen laat kennismaken met zowel de praktische als de theoretische kant van mode. De Belgische mode heeft jonge mensen nodig die de kennis kunnen verderzetten. De samenwerking met Kunsthumaniora Brussel biedt mij ook de kans om veel te leren en op een andere manier te kijken naar het vak,” aldus Ilke Cop.
Eerste ontwerpen geïnspireerd door de wereld van Tim Burton
De nieuwe lichting leerlingen Creatie en Mode startten hun eerste opdracht door in dialoog te gaan met filmregisseur Tim Burton. Door resoluut te kiezen voor een andere kunstvorm als inspiratie voor hun ontwerpen ontdekken de leerlingen het belang van de mix tussen kunst en creatie. De opvallende ‘Tim Burton’ modeontwerpen tonen het toekomstige talent en grote gedrevenheid van de jonge ontwerpers.
“Wij zijn bijzonder fier op deze eerste realisaties van de nieuwe studenten Creatie en Mode. Voor het eerst is niet alleen het aantal leerlingen voor deze richting aanzienlijk gestegen maar zijn kwaliteit en ambitie ook bijzonder groot. We zijn dan ook zeer verheugd met het ambassadeurschap van Ilke Cop. Zij ondersteunt hiermee de richting én de studenten vanuit haar kennis en ervaring. Het is ons doel om nog meer samenwerkingen met de Brusselse modescène op te zetten. We denken hierbij aan MAD Brussel, het Museum voor Kostuum en Kant en andere opportuniteiten,” besluit Serge Algoet.